Презентација (српскохрватски)

Ћирилица:

Шта је Drina Zubia Kultur Elkartea? То је баскијско удружење које се бави јужнословенским народима. Делатности овог удружења се одвијају у Баскији, због чега се користе четири присутна језика (баскијски, шпански, француски и окситански). Drina Zubia Kultur Elkartea жели да прошири знање о свим народима бивше Југославије и о Балкану уопште, имајући на уму солидарност и поштовања према свима. Наш задатак је културног карактера у најширем смислу те речи и може се односити на друштво, уметност, музику, књижевност, путовања, антропологију, лингвистику, историју, политику, економију и спорт. Битно је подвући да политички рад није међу приоритетима удружења.

Циљ удружења је да прошири свест о различитим видовима културе народа бивше Југославије (првенствено) и Балкана у баскијском друштву. Удружење ће бранити традицију братства и, сходно томе, смањења тензија међу југословенским народима како у културном погледу тако и у политичком, узимајући као најбољи пример Социјалистичку Федеративну Републику Југославију са свим њеним контрастима. У том погледу противимо се теорији “несловенског порекла” и “различитог језика”, супротстављајући се политичким интересима који су се умножили протеклих година, упорним у тврдњи да постоје четири уместо једног, српскохрватског језика. Такође, Drina Zubia Kultur Elkartea ће се борити против манипулације прошлости и садашњости коју трпе југословенски народи. У контексту у којем ће се развијати ова активност, Дрина Зубиа Култур Елкартеа ће промовисати идеју и дискурс антиимперијализма. Посебно нас брине што западна штампа у нашем окружењу шири извесну “озваничену” србофобију, као и презир и омаловажавање балканских народа. У осталим пољима, Drina Zubia Kultur Elkartea ће промовисати односе међу организацијама које се овом темом озбиљно баве, као и са друштвима дијаспоре народа и народности бивше Југославије.

О имену удружења: Име удружења повезује два концепта. Првенствено, то је река Дрина која тренутно протиче границом између Републике Босне и Херцеговине и Републике Србије. Река Дрина је много пута служила као граница међу државама и царствима, што је резултирао одвајањем југословенских народа, па чак и поделом једног народа у две државе. Идејом “Drina Zubia“(Мост на Дрини) желимо да покажемо нашу жељу да Дрина опет постане мост а не граница. На другом месту, желимо да подсетимо на најпознатије дело писца Иве Андрића. Иво Андрић је рођен у Босни и Херцеговини, у породици босанских Хрвата. Детињство и младост провео је у овој планинској, вишенационалној земљи. Књижевна дела је написао док је боравио у Србији. Босанац рођењем, етнички Хрват и Србин по месту боравка у зрелој доби, Андрић је осећао југословенски идентитет у свом срцу као заједничко наслеђе споја та три идентитета. Данас, у доба у којем је Југославија политички некоректно успомена на нешто што је нестало, Андрићева дела се сматрају делом бошњачке, хрватске и српске књижевности. Уз раме са проналазачем Николом Теслом, револуционаром Титом и редитељем и музичарем Емиром Кустурицом, Андрић је вероватно најпознатија личност југословенске културе. Као и поменуте историјске личности, Иво Андрић је био представник југословенства како унутар Југославије тако и у међународним оквирима. На овај начин смо желели одати пошту великом писцу као истинском представнику југословенског духа.

Рад и краткорочни циљеви: иако се још увек налазимо у фази стварања програма рада, овде се налазе неке од идеја које смо покренули или намеравамо да их остваримо у најкраћем могућем року:

 • Направити wеб страницу која би доприносила претходно поменутим темама (одговорност за чланке ће бити појединачна).
 • Активирати се на друштвеним мрежама Facebook и Тwitter.
 • Издавати месечни билтен.
 • Обележити најбитнију свечаност током године: за Дана Републике (29. новембар) организоваћемо дводневне или тродневне скупове или расправе, емитовање филмова, прославу са ручком или вечером. Биће седмица посвећена бившој Југославији и Балкану.
 • Обележити друга битнија свечаност током године: Видовдан (28. јуни). Организова ћемо културни акт, ручак или вечеру и по могућству балканску забаву.
 • Организовати радио-програм.
 • Урадити промо видео-снимке.
 • Дати свој допринос Wикипедији на баскијском о бившој Југославији и Балкану.
 • Развијати односе са сличним удружењима која се баве бившом Југославијом и Балканом.
 • Итд.
 • -Ако желиш да се повежеш с нама, пиши нам на: drinazubia@gmail.com

Itzulpenak: Parni Valjak eta Milica Matov(zirilikoz). Eskerrik asko!

Превод: Парни Ваљак и Милица Матовић(Ћирилица). Хвала пуно!

Prevod: Parni Valjak i Milica Matov(Ćirilica). Hvala puno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s