Prezentacija (srpskohrvatski)

Latinica:

Šta je Drina Zubia Kultur Elkartea? To je baskijsko udruženje koje se bavi južnoslovenskim narodima. Delatnosti ovog udruženja se odvijaju u Baskiji, zbog čega se koriste četiri prisutna jezika (baskijski, španski, francuski i oksitanski). Drina Zubia Kultur Elkartea želi da proširi znanje o svim narodima bivše Jugoslavije i o Balkanu uopšte, imajući na umu solidarnost i poštovanja prema svima. Naš zadatak je kulturnog karaktera u najširem smislu te reči i može se odnositi na društvo, umetnost, muziku, književnost, putovanja, antropologiju, lingvistiku, istoriju, politiku, ekonomiju i sport. Bitno je podvući da politički rad nije među prioritetima udruženja.

Cilj udruženja je da proširi svest o različitim vidovima kulture naroda bivše Jugoslavije (prvenstveno) i Balkana u baskijskom društvu. Udruženje će braniti tradiciju bratstva i, shodno tome, smanjenja tenzija među jugoslovenskim narodima kako u kulturnom pogledu tako i u političkom, uzimajući kao najbolji primer Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju sa svim njenim kontrastima. U tom pogledu protivimo se teoriji “neslovenskog porekla” i “različitog jezika”, suprotstavljajući se političkim interesima koji su se umnožili proteklih godina, upornim u tvrdnji da postoje četiri umesto jednog, srpskohrvatskog jezika. Takođe, Drina Zubia Kultur Elkartea će se boriti protiv manipulacije prošlosti i sadašnjosti koju trpe jugoslovenski narodi. U kontekstu u kojem će se razvijati ova aktivnost, Drina Zubia Kultur Elkartea će promovisati  ideju i diskurs antiimperijalizma. Posebno nas brine što zapadna štampa u našem okruženju širi izvesnu “ozvaničenu” srbofobiju, kao i prezir i omalovažavanje balkanskih naroda. U ostalim poljima, Drina Zubia Kultur Elkartea će promovisati odnose među organizacijama koje se ovom temom ozbiljno bave, kao i sa društvima dijaspore naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

O imenu udruženja: Ime udruženja povezuje dva koncepta. Prvenstveno, to je reka Drina koja trenutno protiče granicom između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Reka Drina je mnogo puta služila kao granica među državama i carstvima, što je rezultirao odvajanjem jugoslovenskih naroda, pa čak i podelom jednog naroda u dve države. Idejom “Drina Zubia” (Most na Drini) želimo da pokažemo našu želju da Drina opet postane most a ne granica. Na drugom mestu, želimo da podsetimo na najpoznatije delo pisca Ive Andrića. Ivo Andrić je rođen u Bosni i Hercegovini, u porodici bosanskih Hrvata. Detinjstvo i mladost proveo je u ovoj planinskoj, višenacionalnoj zemlji. Književna dela je napisao dok je boravio u Srbiji. Bosanac rođenjem, etnički Hrvat i Srbin po mestu boravka u zreloj dobi, Andrić je osećao jugoslovenski identitet u svom srcu kao zajedničko nasleđe spoja ta tri identiteta. Danas, u doba u kojem je Jugoslavija politički nekorektno uspomena na nešto što je nestalo, Andrićeva dela se smatraju delom bošnjačke, hrvatske i srpske književnosti. Uz rame sa pronalazačem Nikolom Teslom, revolucionarom Titom i rediteljem i muzičarem Emirom Kusturicom, Andrić je verovatno najpoznatija ličnost jugoslovenske kulture. Kao i pomenute istorijske ličnosti, Ivo Andrić je bio predstavnik jugoslovenstva kako unutar Jugoslavije tako i u međunarodnim okvirima. Na ovaj način smo želeli odati poštu velikom piscu kao istinskom predstavniku jugoslovenskog duha.

Rad i kratkoročni ciljevi: iako se još uvek nalazimo u fazi stvaranja programa rada, ovde se nalaze neke od ideja koje smo pokrenuli ili nameravamo da ih ostvarimo u najkraćem mogućem roku:

 

 • -Napraviti web stranicu koja bi doprinosila prethodno pomenutim temama (odgovornost za članke će biti pojedinačna).
 • -Ostvariti prisustvo na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
 • -Izdavati mesečni bilten.
 • -Najbitnija svečanost godine: oko Dana Republike (29. novembar) organizovaćemo dvodnevne ili trodnevne skupove ili rasprave, emitovanje filmova, proslavu sa ručkom ili večerom. Biće sedmica posvećena bivšoj Jugoslaviji i Balkanu.
 • -Druga bitnija svečanost godine: Vidovdan (28. juni). Organizovati kulturni akt, ručak ili večeru i po mogućstvu balkansku zabavu.
 • -Radio-program.
 • -Video-snimci.
 • -Doprineti Wikipediji na baskijskom o bivšoj Jugoslaviji i Balkanu.
 • -Razvijati odnose sa sličnim udruženjima koja se bave bivšom Jugoslavijom i Balkanom.
 • Itd.

-Ako želiš da se povežeš s nama, piši nam na: drinazubia@gmail.com

Itzulpenak: Nemanja Lukić eta Milica Matov (alfabeto latinoz). Eskerrik asko!

Превод: Немања Лукић и Милица Матовић (латиница). Хвала пуно!

Prevod: Nemanja Lukić i Milica Matov (latinica). Hvala puno!

One thought on “Prezentacija (srpskohrvatski)

 1. Pingback: Baskijsko udruženje „Ivo Andrić Elkartea” | Princip

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s